1
گروه تاریخ، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
2
گروه تاریخ، دانشکده ادبیات، دانشگاه الزهرا، تهران
چکیده
آشنایی با تشیع به همان سدههای نخست اسلام برمیگردد اما شیعه پژوهی مکتوب از هنگام نبردهای صلیبی آغاز شد و ادامه آن در دورههای ایلخانی و تیموری، دوره صفویه، دوره قاجار و پهلوی تا امروز با فرایند و تطوری روبرو بوده است و در این پژوهشها، رویکرد و روشهای گوناگونی توسط آنان به کار گرفته شده است که نیازمند واکاوی انتقادی است. شیعهپژوهی از اواخر سده نوزدهم و در اوایل سده بیستم میلادی مورد توجه بود، اما پس از تحولاتی در جهان اسلام و آشنایی به ظرفیت تشیع و به ویژه پس از انقلاب اسلامی ایران، بسیار جدی انجام شد. اگرچه در سدههای نخستین اسلامی به علت نفوذ اهل سنت بر مراکز قدرت و ثروت، مطالعات شیعی مورد توجه نبود. در اولین رویارویی غربیان با تشیع در نبردهای صلیبی، فاطمیان و اسماعیلیان نماینده اسلام شیعی معرفی شدند و به دلیل باورهای غالیانه، انحرافی از اسلام قلمداد شدند و غربیان تشیع را مکتبی بدعتآمیز دانستند. در این نوشتار با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی تطور آشنایی و پژوهش غربیان با تشیع پرداخته خواهد شد که روشهای پدیدارشناسی اولیه، پژوهش میدانی و شیعهپژوهی علمی چگونه و در چه دورههایی نقش داشته است. در پایان سه مرحله، شناسایی شد و مشخص گردید که با وجود رشد تدریجی این نوع مطالعات، هنوز میزان آثار موجود در زمینه شیعه امامیه در اقلیت قرار دارد.
بارانی, محمدرضا, میرزایی مهرآبادی, زینب. (1398). واکاوی انتقادی روند شیعه پژوهی در غرب از جنگهای صلیبی تاکنون. پژوهش نامه تاریخ تشیع, 3(3), 1-17.
MLA
محمدرضا بارانی; زینب میرزایی مهرآبادی. "واکاوی انتقادی روند شیعه پژوهی در غرب از جنگهای صلیبی تاکنون". پژوهش نامه تاریخ تشیع, 3, 3, 1398, 1-17.
HARVARD
بارانی, محمدرضا, میرزایی مهرآبادی, زینب. (1398). 'واکاوی انتقادی روند شیعه پژوهی در غرب از جنگهای صلیبی تاکنون', پژوهش نامه تاریخ تشیع, 3(3), pp. 1-17.
VANCOUVER
بارانی, محمدرضا, میرزایی مهرآبادی, زینب. واکاوی انتقادی روند شیعه پژوهی در غرب از جنگهای صلیبی تاکنون. پژوهش نامه تاریخ تشیع, 1398; 3(3): 1-17.